Oproep tot meer AED's bij De Wereld Draait Door

AED’s zijn de afgelopen maanden een “hot item” in het nieuws. Steeds meer mensen weten van het bestaan van AED’s en de beschikbaarheid van AED’s in dorpen, steden, bedrijven en sportparken wordt steeds verder uitgebreid, o.a door verscheidene burgerinitiatieven.

AED’s zijn de afgelopen maanden een “hot item” in het nieuws. Steeds meer mensen weten van het bestaan van AED’s en de beschikbaarheid van AED’s in dorpen, steden, bedrijven en sportparken wordt steeds verder uitgebreid, o.a door verscheidene burgerinitiatieven.

Als opleidingsinstituut voor Eerstehulpverlener Instructeurs kunnen wij deze initiatieven uiteraard alleen maar toejuichen. Wij merken echter helaas ook op dat er nog aardig wat misverstanden bestaan over die AED’s en het gebruik ervan.

Zie bijvoorbeeld onderstaand fragment van André van Duin in De Wereld Draait Door, waarin hij oproept tot de aankoop van een AED, graag zouden we zijn statements toch enigzins nuanceren.

Quote: ‘Daar kun je een leven mee redden’

Een geliefde “marketing” kreet, die helaas verkeerde verwachtingen schept en ook nodeloos belastend voor Eerstehulpverleners kan zijn. Wanneer er zich een incident voordoet waarbij een AED moet worden gebruikt, is het slachtoffer op dat moment al dood. Door de reanimatie wordt de patiënt niet beter, maar gaat hij/zij minder snel achteruit en het voordeel daarvan is dat de gealarmeerde professionals dan mogelijk nog wat kunnen betekenen.

Quote ‘Bij een hartaanval of hartstilstand moet je zo’n defibrillator binnen 6 min. kunnen bereiken’

Om verwarring te voorkomen: het alleen bereiken van de ruimte waar die hangt zet geen zoden aan de dijk. Hoe sneller een AED wordt verkregen en aangesloten, hoe beter het is! De 6 minuten grens is daarbij maar een gewenst uiterlijk richtpunt qua tijd.

Quote: ‘Vrij bereikbaar ophangen in Nederland’

Uiteraard is het het beste wanneer AED’s altijd door heel Nederland snel en vrij bereikbaar zijn. Echter, we leven helaas niet in een dusdanige samenleving dat dit zonder risico’s kan. AED’s zijn kostbare apparaten, indien deze worden gestolen is dat natuurlijk extra tragisch. Zo voor het grijpen ophangen is dus een utopie. Gelukkig zijn er oplossingen voor AED’s die veilig zijn en lastiger te stelen, maar enige specificatie is hier dus wel op z’n plaats.

Quote: ‘Je hoeft er helemaal niks voor te leren’

Iemand die geen ervaring heeft met een AED, maar het wel probeert, zal altijd meer kans hebben om het slachtoffer terug te kunnen halen, dan iemand die helemaal niks doet.

Maar ……een Eerstehulpverlener die weet wat hij doet bij een reanimatie en het aansluiten van een AED is uiteraard veel beter.

Voorkom twijfels en misverstanden, volg een cursus!

Zo zal een EHV’er weten dat het natuurlijk geen ‘30 seconden hartmassages geven’ is, zoals hij vertelt, maar 30 x compressies geven (binnen 15 seconden). Daarnaast zal 2 x ‘Wind in het gezicht blazen’, waarschijnlijk slaan op 2x beademen? En is de term ‘Hartstoot apparaat’ een beetje oneerbiedig. Wat je exact moet doen bij dit soort incidenten, kun je allemaal leren tijdens een BLS / Reanimatie cursus.

Wat je daar naast op een cursus krijgt aangeleerd , is hoe juist om te gaan met een AED apparaat. Nou blijkt bijvoorbeeld dat het type AED trainingsapparaat dat Dhr van Duin gebruikt, het protocol niet goed volgt, zodat het helemaal niet duidelijk is wat je moet doen. De wel bruikbare echte AED versie van deze trainer is helaas “even” uit de markt genomen c.q. niet meer leverbaar. Binnen een cursus van MFA Europe wordt er uiteraard wel met de juiste uitleg en apparatuur lesgegeven.

Vandaar is het dus uitermate zinvol om WEL een cursus te volgen, omdat tijdens deze uitzending juist blijkt dat niet iedereen het zomaar kan. Temeer daar het apparaat en bijpassend cursusmateriaal mede via onze inzet als sinds 1990 op de markt beschikbaar is voor de leken eerstehulpverlener.

Volg cursus Word instructeur Koop of huur een AED

  • ± 2 minuten
  • AED tv