Herfst EHBO - Zet je licht aan!

Goed verlicht zijn is van levensbelang. Niet alleen voor automobilisten, maar ook voor jou als fietser. Nog veel te vaak gaan fietsers niet goed verlicht door het verkeer en dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Wist je dat de kans op een aanrijding met 20% afneemt met goede fietsverlichting? Dus: Zet je licht aan!

Goed verlicht zijn is van levensbelang. Niet alleen voor automobilisten, maar ook voor jou als fietser. Nog veel te vaak gaan fietsers niet goed verlicht door het verkeer en dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Wist je dat de kans op een aanrijding met 20% afneemt met goede fietsverlichting? Dus: Zet je licht aan!

Daar de herfst officieel is begonnen, krijgen we weer te maken met vallende bladeren, herfststormen, regen, gladheid, laagstaande zon inval en minder goed zicht voor de automobilisten. Een reden temeer om als fietspadgebruiker met fiets of scooter extra goed zichtbaar te zijn. Dat kan met opvallende kledij, reflectoren en het voeren van een goede voor- en achterverlichting.

Onder het motto voorkomen is beter dan genezen, wijst MFA Europe jullie graag op onderstaande campagne van de ANWB. Zorg ervoor dat je voorbereid de weg opgaat en laat je fietslichten controleren (of koop goede die je op je fiets kan bevestigen) en zet ze aan! Dat scheelt niet alleen boetes, dat scheelt vooral in risicovermindering van ongelukken.

Wees voorbereid als eerstehulpverlener

Wees tevens als Eerste Hulpverlener voorbereid op het specifieke valletsel dat kan voorkomen door fietsongelukken. Weet je toch niet zeker wat je moet doen? Volg tijdig een herhalings­cursus of gespecialiseerde vervolgcursus uit ons nieuwe cursusaanbod bij een MFA ® Europe trainingscentrum.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fietsverlichtingsactie van start in Boxmeer

(bron en foto copyright ANWB)

Krijt 'zet je licht aan' op het fietspad

1 oktober 2018 Annemaria, Pieter, Indy, Juul, Nora en Senna, leerlingen van de jenaplanschool Metameer uit Boxmeer hebben vanmorgen het startsein gegeven voor de landelijke fietsverlichtingsactie van de ANWB. Zij spoten de tekst ‘Zet je licht aan’ aan met reflecterend krijt op een fietspad bij hun school.

ANWB-hoofddirecteur Frits van Bruggen, burgemeester Karel van Soest van Boxmeer en gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant.

Zet je licht aan

Als de tekst ‘Zet je licht aan’ op het fietspad staat doen veel meer fietsers hun licht aan, weet de ANWB uit onderzoek. De ANWB deelt daarom ‘slimme’ sjablonen en spuitkrijt uit. Scholen, verenigingen en ANWB-leden kunnen hun eigen sjabloon en reflecterend spuitkrijt aanvragen om in hun buurt tags aan te brengen op voor fietsers drukke punten.

Symbolen op fietspad in alle gemeenten

De gemeente Boxmeer zorgt er als eerste gemeente in Nederland voor dat in de omgeving van alle scholen en verenigingen symbolen zijn gezet. De ANWB wil graag dat dat met de inzet van vrijwilligers in alle gemeenten gebeurt.

ANWB Fietsverlichtingsactie levert al jaren een bijdrage aan de stijging van het aantal verlichte fietsers en het verminderen van onveilige situaties door het gebrek aan verlichting.

Maak je eigen buurt of vereniging veiliger

Rijden er in jouw buurt ook veel fietsers zonder licht? Vraag via de ANWB gratis een sjabloon met spuitkrijt aan en ga aan de slag. Op zaterdag 27 oktober, net voor de wintertijd in gaat, hopen we zo veel mogelijk tags op fietspaden en kruispunten te zien. Tag gezet? Deel hem ook op Facebook en Instagram met #zetjelichtaan

Vraag een sjabloon aan Laat gratis je fiets checken door de ANWB Volg EHV-cursus