Nalatigheid met grote gevolgen tijdens Sportzomer 2021

Al onze cursusboeken starten met het 3 x 3 schema en de daaraan te relateren Risico Inventarisatie, Evaluatie, Managementtaken op EHB(S)O terrein en de Zorgplicht. De actualiteit toont aan dat dit principe helaas niet consequent wordt toegepast of dat daar nog onvoldoende besef over is. Hierbij wat willekeurige voorbeelden met trieste gevolgen.

1. Nederlandse topsporters mogen na jarenlange voorbereiding en sportieve opofferingen toch niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio omdat ze ……. tussen vertrek uit Nederland en de start van hun discipline in Tokio besmet zijn geraakt met Corona! NOC/NSF officials zijn vooral bezig met aannames en het wijzen naar anderen. In plaats van zeer nederige excuses over de corona import naar een traditioneel en disciplinair land als Tokio dat de Spelen tegen wil en dank toch moet organiseren en ter voorkoming van een Corona uitbraak op hun eiland alles zeer strak heeft geregeld en dichtgetimmerd, wordt zelfs op ambassade niveau kabaal gemaakt over de strenge quarantaine maatregelen voor de besmet geteste topsporters. En helaas ook geen excuses naar de betreffende topsporters die hierdoor hun sportieve droom letterlijk en figuurlijk in vlammen op zien gaan.

2. Topsporter Mathieu van der Poel vroegtijdig uitgeschakeld door ernstige valpartij vanwege de afwezigheid van de eerder nog aanwezige en door hem verwachte houten afrit achter rotsblokpartij. Officials van het begeleidingsteam verklaren dat “echte MTB- ers” weten dat dit soort items na de verkennende training worden verwijdert en dat dit wel 100 x gezegd is. Mathieu wist naar eigen zeggen echter nergens van en in tegenstelling tot de diverse verwijzingen, worden bij alle grote MTB evenementen van één of meerdere dagen altijd de avond van tevoren of zelfs nog in de ochtend verplicht door de deelnemers bij te wonen breefings georganiseerd indien er wijzigingen zijn. Zoals inderdaad een parcours aanpassing ten gevolge van: bosbrand, ongeregeldheden, noodweer, overlijden van een deelnemer,…etc. Dus het weghalen van een voorziening moet daar zeker bij horen en kan nooit aan ‘hear saying’ worden overgelaten. Abrupt einde Olympische droom dus.

3. Jonge vrouw dodelijk verongelukt tijdens bungee-jump activiteit omdat ze sprong op het moment dat ze meende te horen dat ze moest springen, terwijl ze nog niet vastzat aan het koord en alleen nog maar haar gordel om had. Ze sprong dus letterlijk haar dood tegemoet. Een soortgelijk treurig en dodelijk ongeval heeft zich ook twee jaar geleden elders voorgedaan. Ook hier weer verwijzingen van de organisator naar optakelmoment van een andere springer zodat er niet gesprongen mag worden, de spring volgorde..etc. Maar ook toen was het kwaad al geschied en blijken er dus essentiële zaken mis te gaan. Achteraf blijkt de betreffende organisatie wellicht niet eens die activiteit daar te hebben mogen uitvoeren.

Wij gaan niet op de stoel van een letselschade specialist of jurist zitten, maar iedereen met enig verantwoordelijkheidsgevoel kan begrijpen dat dit het soort van ongevallen is, dat je altijd moet zien te voorkomen met een degelijk uitgevoerde en wettelijk verplichte RIE en bijbehorende maatregelen! Het wijzen naar anderen en zoeken van uitvluchten komt daarbij zeker niet te pas.

Want : “failing to prepare is … preparing to fail”

  • ± 2 minuten