Geen touw meer aan vast te knopen!

Het door de politieke besluitvorming binnenkort afschalen en mogelijk geheel opheffen van de Corona maatregelen lijkt geen verstandige keuze op basis van de wetenschappelijke feiten en wat we (helaas) allemaal nog niet weten, door het gebrek aan wetenschappelijke data.

Docenten, Studenten en Leerlingen lopen verplicht met een masker op door ruime gangen, kantines en aula’s maar mogen vervolgens naast elkaar in de bank binnen een straal van 1 ½ meter in het veel kleinere leslokaal deze maskers weer af doen!(?)

Voetbalsupporters hangen juichend en feestend over elkaar achter de goal en laten zich niets gelegen liggen aan de gepubliceerde en afgesproken RIVM maatregelen. En ook tijdens de fantastische F-1 race te Zandvoort ging er op dat terrein van alles mis.

De vaccinatie beschermd de gevaccineerde tegen (zeer) ernstige ziekteverschijnselen wanneer hij/zij toch besmet raakt met dat virus. Je bent dus niet immuun. Na verloop van tijd van de vaccinatie (b)lijkt de weerstand tegen het kunnen oplopen en doorgeven van het virus echter te verminderen.

Het woord groepsimmuniteit is grafisch mooi weer te geven (zeker als statisch gegeven indien men zich verder niet verplaatst) maar wekt tevens onbedoeld bij velen de indruk dat men niet meer besmet kan raken, hetgeen dus ook niet waar is. Want.. om op de “veilige” plaats van bestemming te komen in die groepsimmuniteitszone is er tevens verplaatsing nodig.

Intelligente lockdown is moeilijk realiseerbaar bij individueel eigen belang en frustratie en al helemaal niet als er ook nog genotsmiddelen consumptie, dwarsliggerij of balorigheid in het spel is. Daar kan naast de voetbalstadions zelfs de best georganiseerde horeca ondernemer niet tegenop, ondanks alle protocollen en concrete voorzorgsmaatregelen.

Discipline en handhaving van de basale RIVM maatregelen blijken toch echt de enige zinvolle keuze, maar de realisatie en haalbaarheid daarvan is afhankelijk van …. “de zwakste schakel” in de vorm van het individuele gedrag van de consument, klant, bezoeker…

https://www.kuleuven.be/coronavirus/stopcorona/allesovervaccinatie#hoelangbeschermd
https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/gevaccineerd-maar-toch-nog-besmettelijk  • ± 1 minuut