Injectiepen tegen levensbedreigende acute allergie teruggeroepen

De registratiehouder van de EpiPen roept een aantal partijen van de injectiepen terug.

De registratiehouder van de EpiPen roept een aantal partijen van de injectiepen terug. Mogelijk zijn er pennen bij die niet werken. Voor mensen met een ernstige allergie kan dat levensbedreigend zijn.

De injectie met adrenaline wordt gebruikt bij anafylaxie, een acute allergie, bijvoorbeeld voor noten, of voor wespen- of bijensteken. Mensen met zo'n ernstige allergie dragen altijd zo'n EpiPen op zak zodat ze zichzelf kunnen injecteren bij een allergische reactie. In Japan zijn twee gevallen gemeld waarin de injectiepen niet werkte.

Sinds februari vorig jaar zijn miljoenen van deze pennen uitgegeven. In Nederland en Europa zijn geen meldingen bekend over het niet werken van de injectiepen.

In overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het bedrijf dat de pen op de markt brengt, besloten de partijen terug te roepen waarbij dit probleem zou kunnen optreden. Deze partijen zijn te herkennen aan de partijnummers:

5ED824D, 5ED824AE, 6ED117N, 6FA292J van Meda Pharma

5ED824E en 6ED117E van Euro Registratie Collectief.

De partijnummers staan zowel op de pen zelf als op de verpakking, bij de vermelding ‘Lot-nummer’.

Mensen die zo'n pen in huis hebben krijgen bericht van hun apotheek.
De kans dat een EpiPen uit deze partijen niet werkt, is bijzonder klein, volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De terugroepactie is een voorzorgsmaatregel. Bij een allergische reactie kan voorlopig de oude pen gewoon worden gebruikt.

Bron: NOS