Corona Risico’s Nemen Toe Door Nonchalance

Bhv coronavirus updates

Waken voor veiligheid


De vastgestelde coronaprotocollen ten spijt nemen de kansen op een tweede uitbraak toe. Wij willen daarom waken voor de veiligheid van onze cursisten en Instructeurs. Alleen door het verplicht laten volgen van de voorgeschreven WS kunnen wij dat garanderen. Daarom hebben wij een vastgesteld protocol en verplichte workshop voor alle Instructeurs. Zodat jullie en de cursisten geen extra risico’s lopen tijdens de BHV/EHBO lessen en examens.

Wat andere organisaties in Nederland zelf opstellen en vervolgens rondsturen is niet onze verantwoording. Zoals eerder gemeld zijn er al boetes uitgedeeld en laten wij onze Instructeurs dat risico niet lopen. Dus wat andere organisaties menen, claimen en delen met hun Instructeurs is hun zaak en verantwoording. Meestal resulteert dat in “volg de RIVM richtlijnen” en “vraag het maar na bij de centralist”. Tsja daar heb je wat aan. Wij gaan daar verder geen tijd en energie meer aan besteden. Dus wees verstandig en voorbereid en ga er vanuit dat iedereen “drager” is.

Wat er WEL is vastgesteld staat op : www.mijncoronaprotocol.nl (zoekwoorden : BHV/EHBO). En alleen zo voorkom je schijnveiligheid. Want je moet het wel weten en zelf kunnen toepassen. En ter borging worden daar ook audits op uitgevoerd.


Enkele ongewenste praktijk voorbeelden:
- Vliegen mag dan veilig worden geacht (het wetenschappelijk onderzoek loopt nog), maar vergeet niet dat daar ook de reis naar het vliegveld, het dicht bij elkaar in de rij staan bij de diverse balies en het menselijke “ikke eerst gedrag” nog om de hoek komt kijken.

- Het onbedoelde maar zo vaak voorkomende aan je eigen gezicht zitten (hoofd, neus, wang, haar,…) terwijl je dan zogenaamd veilig onbesmette handschoenen draagt.

- Het schoonmaken van contactoppervlaktes met veel lagere en daarmee compleet ongeschikte alcohol % omdat men de juiste dosering heeft aangelengd. Dus hoezo desinfectie.

- Het binnenshuis toch knuffelen en omarmen van vrienden en relaties omdat het wel mee zal vallen.


Waarom covid-19 proof lesgeven en examineren


Men gaat er gezien de versoepeling van de maatregelen binnen Europa en Nederland dus eigenlijk vanuit dat niemand drager is en het allemaal wel meevalt inmiddels.

En sommige maatregelen zijn of lijken inderdaad in tegenspraak met elkaar te zijn. Juist die onduidelijkheid is natuurlijk levensgevaarlijk want dat geeft scheve gezichten en nonchalance omdat sommige marktpartijen zich benadeeld voelen of failliet gaan. En als mondkapjes worden aanbevolen, is het dus niet meer verplicht en laat men dat achterwege. Let wel: zelfs een gezondheidscheck geeft geen absolute zekerheid. Alleen de test nadien.

Ook staat inmiddels wel vast dat de meeste besmettingen binnen plaatsvinden. De eerder omschreven Bermuda – driehoek risico factoren blijven dus onverkort van kracht. Binnen onze lessituatie kunnen we dit risico nooit uitsluiten en daarom MOET je daar dus altijd rekening mee houden! Vandaar de workshop Covid-19 proof inrichten, lesgeven en examineren.