Schering en inslag. Wat moet je als EHV'er met onweer?

De afgelopen weken hebben we in Nederland meerdere malen een weeralarm gehad, vanwege heftige onweerpartijen. Wat moet je doen als Eerste Hulpverlener wanneer er een inslag dreigt? En wat moet je doen wanneer iemand slachtoffer is geworden?

De afgelopen weken hebben we in Nederland meerdere malen een weeralarm gehad, vanwege heftige onweerpartijen. Wat moet je doen als Eerste Hulpverlener wanneer er een inslag dreigt? En wat moet je doen wanneer iemand slachtoffer is geworden?

De Brandweer uit Eibergen geeft vijf belangrijke preventie tips, die MFA Europe graag met jullie deelt en aanvult. Alle tips van de brandweer lees je hier http://www.brandweereibergen.nl/veiligheid-preventie/onweer/

Voorkomen inslag

Hoewel er allemaal theoriën en ezelbruggetjes zijn voor wanneer onweer gevaarlijk wordt, is het eigenlijk heel simpel. Is er gerommel of donder, dan is er een risico voor inslag en is het verstandig voorzorgsmaatregelen te treffen.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je geraakt wordt?

1. Zoek onderdak Vanaf het moment dat het onweer zich aankondigt, doe je er wijs aan om veilig onderdak te zoeken. Denk hierbij een volledig ommuurd huis (dus geen afdakjes!), of een auto met een harde bovenkant. Het wordt aanbevolen door de brandweer om tot minimaal een half uur na de laatste donder binnen te blijven.

2. Vermijd electriciteit Haal electrische apparaten waar mogelijk zo snel mogelijk uit hun stopcontact. Bij een inslag kunnen deze namelijk zorgen voor schade aan uw huis of apparatuur. Zorg er ook voor dat uw laptop of telefoon niet aan het opladen zijn, terwijl u ermee aan de slag bent tijdens de onweersbui. Dit kan u namelijk verwonden bij een inslag.

3. Vermijd water Water geleidt. Vermijd dus (stromend) water tijdens een onweersbui. Even geen bad, douche of afwas doen dus.

4. Ga weg bij de ramen Hoewel een goed ommuurd huis zorgt voor voldoende bescherming bij een inslag, is het belangrijk uit de buurt van ramen te blijven. Er is namelijk een risico dat deze springen bij inslag, en de glasscherven u verwonden. Wilt u dus genieten van het natuurspectacel, neem dan een wijselijke afstand van de ramen.

5. Klein maken bij optreden statisch gevoel Wanneer je een statisch gevoel optreedt, en bijvoorbeeld de haartjes op je armen rechtop beginnen te staan, kijk dan extra uit. Je mag er dan vanuit gaan dat de in je directe omgeving kan inslaan. Doe dan het volgende: Ga direct gehurkt zitten met de voeten tegen elkaar. Plaats je handen over je oren en je hoofd tussen de knieën.

Slachtoffer Onweer

Stel dat het noodlot toch is toegeslagen en je treft iemand aan die is geraakt door blikseminslag.

Wat neem je waar?

Bliksemletsel is te herkennen aan de ingangspoort en de uitgangspoort. Dit zijn de plaatsen waar de elektrische stroom van de bliksem het lichaam in- en nadien weer uit gaat. Deze stroom door het lichaam beschadigt elk orgaan dat het passeert.

De getroffen huid vertoont meestal brandwonden. Soms in de vorm van grillige vertakkingen (het Lichtenbergpatronen)

Hoe herken je letsel van iemand die door de bliksem geraakt is?

  • Brandwonden op de huid
  • Hartritmestoornis
  • Diepe beschadiging van de weefsels
  • Ernstige inwendige letsels

Wat is het probleem:

  • Meestal stopt het hart tijdelijk of volledig met kloppen (net als bij de shock met een AED)
  • Vaak gevolgd door het stoppen van de ademhaling

Wat moet je doen:

Belangrijk om te weten, is dat imand die door de bliksem is getroffen, niet elektrisch is geladen. Hij of zij kan dus zonder risico aangeraakt worden.

  • Bel 112
  • Breng het slachtoffer naar een veilige plaats en denk om uw eigen veiligheid. (zie brandweertips)
  • Pas waar mogelijk de eerste hulp toe in afwachting van de hulpdiensten. (Afhankelijk van het letsel: reanimatie, brandwonden verzorgen)

Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch te maken krijgt met een blikseminslag en de gevolgen daarvan, weet dan wat je moet doen. Meer informatie?

Volg onze EHBO cursus Lees meer over ons cursusaanbod