RKC keeper Etienne Vaessen bewusteloos na botsing

Sportbranche Eerste Hulpverlening onvoldoende voorbereid?

Tijdens het laatste voetbalweekend van September werd sportief Nederland via de media opgeschrikt door dramatische beelden bij de wedstrijd AJAX-RKC. Na een botsing tussen de aanvaller Brian Brobbey en de keeper Etienne Vaessen bleef laatstgenoemde levenloos op het veld liggen. De Eerste Hulpverlening kwam snel op gang en naderhand barste de commentatoren los in oorzaak en gevolg prognoses en bleek dat men helaas weinig achtergrond kennis bezat over sportongevallen en de bijpassende Eerste Hulpverlening.

In de 83-ste minuut wordt de keeper geraakt en blijft bewegingsloos liggen. In de 88-ste minuut verlaat het EHBO team onder applaus van het publiek met de bewusteloos geraakte keeper op een brancard het speelveld. Dus er is gelukkig snel gehandeld. Hoe anders verloopt dat bij de amateursporters waarbij de Eerste Hulpverlener met coldpack ’s pas na 10 minuten of later ter plaatse zijn.

Het doodstil blijven liggen op het veld roept bij het publiek uiteraard associaties op met het niet tijdig starten van de reanimatie bij Abdelhak Nouri (8 juli 2017) maar daar was de directe aanleiding hartproblematiek terwijl dat hier qua oorzaak (voet tegen het hoofd) en trauma eerder de nekwervels en/of hersenen kon betreffen. Met als mogelijk gevolg: hersen- of wervelletsel in
combinatie met bewusteloosheid.Hij was bij de eerste beoordeling in ieder geval bewusteloos, maar ademde gelukkig wel!

In bijgaand artikel kun je lezen wat Cardioloog Jan Hoogsteen daar voor opinie over heeft.
https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/other/cardioloog-vol-verbazing-de-kreet-is-bizar-boksers-reanimeer-je-toch-ook-niet/ar-AA1hCV1B?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=35e460706eb24058871c517b299e8b62&ei=29#image=1

Preventief reanimeren is hierbij inderdaad een vreemde en ongepaste term. De AED toch vast aansluiten voor het geval dat (preventief ?) ….. of ter ‘second opinion’ van de eerste diagnose van de Eerste Hulpverleners is uiteraard heel wat anders.

Daar de tong vastzit aan de kaak is het inderdaad; net als de misplaatste maar ingeburgerde term hartstilstand voor de AED inzet; een wijd verbreide misvatting dat de tong ingeslikt kan worden. Maar … daar bij een geblesseerde sporter in bewusteloze toestand en rugligging de tong tijdens die bewusteloosheid ook ontspant en daardoor wat naar achteren kan zakken, kan dat een afgesloten luchtweg veroorzaken. Daarom plaatsen we iemand zonder trauma, uiteraard ook in de stabiele zijligging. Ook dat is dus logisch verklaart heel wat anders dan de tong inslikken.

Daarom leert iedere Eerste Hulpverlener uiteraard ter controle van de ademhaling de hoofd-kantel/kin lift techniek aan. Bij de kans op mogelijk nekletsel blijft dat dan uiteraard slechts beperkt tot de kaak-lift (‘jaw-thrust’).

Want… je mag en wilt de aangetroffen situatie nooit verslechteren!