Wie lachgas gebruikt, lacht niet lang!

Steeds meer partijen, waaronder Veilig Verkeer Nederland, Gemeentes en het Verbond van Verzekeraars spreken zich uit tegen de gevaren van lachgas, zeker achter het stuur.

Steeds meer partijen, waaronder Veilig Verkeer Nederland, Gemeentes en het Verbond van Verzekeraars spreken zich uit tegen de gevaren van lachgas, zeker achter het stuur..

VVN start de komende 2 weken met een campagne, om weggebruikers te waarschuwen tegen de risico's van lachgas achter het stuur. Veilig Verkeer Nederland voelt zich hiertoe verplicht, omdat er steeds meer ongelukken gebeuren. Waar het in 2016 nog om zestig ongevallen ging, zijn er dit jaar al 960 ongelukken gebeurd.

Gevaren achter het Stuur

Het gebruik van lachgas is niet verboden in Nederland. Het heeft echter wel ernstige invloed op het rijgedrag van de automobilist, zo stelt het VVN. .

Het aantal ongelukken is de afgelopen jaren ernstig toegenomen, waar het in 2016 nog om "slechts" zestig gevallen ging, zijn de eerste zeven maanden van dit jaar het aantal ongelukken al gestegen tot 960. Niet alleen het effect van het lachgas veroorzaakt ongelukken, ook de rare manoeuvres die mensen uithalen achter het stuur, om het lachgas in te nemen, veroorzaakt regelmatig ongelukken.

Er is dan ook een oproep vanuit het VVN om lachgas achter het stuur, zo snel mogelijk te verbieden. Ook de vier grootste gemeenten in Nederland maken zich zorgen over het gebruik van lachgas. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat het gas wordt opgenomen in de Geneesmiddelenwet.

Wat is lachgas?

De effecten van lachgas werden al in 2008 gerapporteerd, Antenne publiceerde vanwege het jaarlijks onderzoek van de UVA, een waarschuwing over de invloed en verslavende werking van het middel. De afgelopen jaren is lachgas echter booming. Wat doet het nou precies? Nu.nl legt het uit:

Verbieden? Of informeren?

MFA Europe is net als de verslavingszorg deskundigen, van mening dat informatie voorziening belangrijker is dan verbieden. Gelukkig voorziet de verslavingszorg hier al sinds jaar en dag in, met uitstekende informatieverstrekking over dit fenomeen. Download hiervoor de factsheet van het Trimbos, voor je studenten of eigen kennisverbreding.

Wat kun je doen als EHV-er?

Word je als Eerstehulpverlener ingezet bij activiteiten/evenementen waar de gezondheidsrisico’s van het (gecombineerd) gebruik van genotsmiddelen zich voor kunnen doen, wees dan voorbereid om dit te kunnen herkennen en oordeelkundig te kunnen optreden. Volg daartoe bij ons de specialistische EHBO Event-Medic cursus! Geïnteresseerd in het opleiden van cursisten in deze materie? Of wil je zelf meer leren over Evenementen EHBO? Via MFA Europe voorzien wij je hier graag in.

Volg Cursus Word instructeur!