Koude douche voor NL Rode Kruis organisatie

Ontoereikende Eerste Evenementen Hulpverlening bij de Dam tot Dam loop in 2016 had tragische gevolgen en het had mogelijk voorkomen kunnen worden door betere richtlijnen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd maakt zich zorgen over de hulpverlening door EHBO-ers van het Rode Kruis tijdens evenementen in Nederland. Dit blijkt uit een inspectierapport waar Zembla beslag op heeft weten te leggen.

Reden tot deze zorgen, is het overlijden van een 25 jaar oude hardloopster bij de Dam tot Damloop in 2016. Zij stierf aan de gevolgen van een hitteberoerte. Na twee jaar onderzoek naar de hulpverlening rondom haar dood is geconcludeerd dat er ‘structurele tekortkomingen’ zijn binnen de organisatie van het Rode Kruis. Vorige week kwam Zembla met een uitgebreide uitzending op TV over de ontoereikende evenementen hulpverlening van het Rode Kruis. Binnen het onderzoek wordt de vloer aangeveegd met de hiervoor inmiddels aangepaste, maar misplaatste richtlijnen voor de EHBO vrijwilligers op de werkvloer.

Helaas valt de nieuwe algemene directrice ook nog haar eigen en zelf opgeleide Rode kruis EHBO vrijwilligers op de werkvloer af, door hen te weinig ervaring, te geringe opleiding en foutieve positionering tijdens het evenement toe te dichten.

Dubieuze Verbeterpunten in de Eerste Hulpverlening

Volgens erudiete wetenschappers zijn een aantal van de actieplan evenementen-hulpverleningverbeterpunten dubieus te noemen, want de oor thermometer is onbetrouwbaar omdat die er zo maar 2 graden naast kan zitten en daarmee dus onbruikbaar wordt. Daarnaast heeft het gebruik van een ‘Coldpack’ bij inspanning gerelateerde hitteverschijnselen maar een minimaal effect in vergelijking met de geadviseerde en noodzakelijke koelbaden. Door deze te blijven gebruiken, kan de herhaling van zo’n dodelijk en wel degelijk te voorkomen incident, niet worden uitgesloten.

Oververhitting bij sporters

Koelbaden blijken wetenschappelijk bewezen hoogst noodzakelijk,relevant, onmisbaar en het belangrijkste hulpmiddel bij behandeling van oververhitting verschijnselen bij sporters. Het risico op oververhitting is met name groot bij langdurige inspanning onder hete omstandigheden. Denk hierbij aan loopevenementen en marathons op warme zomerdagen.

Worden deze verschijnselen niet herkend en/of wordt er niet direct zinvol ingegrepen, dan is de uitkomst dus dodelijk. Oververhitting van hardlopers tijdens een evenement (b)lijkt daarmee een onderschat probleem voor Evenement organisatoren en het Rode Kruis.

Effect koelbaden

De Amerikaanse arts, onderzoeker en ook ervaringsdeskundige Douglas J. Casa van het Korey Stringer Institute aan de Universiteit van Connecticut (VS), heeft een 100 % slagingspercentage behaald bij 294 toepassingen van koelbaden gebruik bij oververhittingsverschijnselen.Wat kun je doen?


Voor eerste hulpverleners blijkt nogmaals : ‘Failing to prepare, is preparing to fail‘ dus zorg voor een goede EHBO opleiding en leer wat je moet doen in bijzondere omstandigheden.

Volg indien gewenst of noodzakelijk bovenop je algemene EHBO opleiding; ook de gespecialiseerde MFA Europe vervolgopleidingen, Sport-Medic & Event-Medic. Deze helpen je goed voorbereid te zijn bij onder andere oververhitting- of onderkoelingsverschijnselen bij sporters of dance-event bezoekers, zodat je altijd correct kan ingrijpen en assisteren.

Cursus aanbod Sport-medic Cursus aanbod Event-Medic Begin direct