Het Nieuwe "Normaal"

Wij zijn geen koffiedik kijkers en beschikken ook niet over een glazen bol. Derhalve volstaan wij met een voorzichtige analyse van de actualiteit, wat uiteraard een momentopname betreft.

We weten al vele decennia dat bewegen en sporten goed is voor je gezondheid en mentaal welbevinden, maar sinds COVID-19 is het belang ervan alleen maar vergroot nu we ook weten dat voldoende bewegen tevens positief bijdraagt aan het immuunsysteem en daarmee de weerbaarheid tijdens deze pandemie.


Een vaccinatie beschermt niet alleen uzelf. Maar ook uw familie, vrienden en de kwetsbare mensenom u heen. Vaccinatie is vrijwillig en niet verplicht. Maar het is wel belangrijk om u te laten vaccineren. Als veel mensen zich laten vaccineren, kan het virus zich niet makkelijk meer op grote schaal verspreiden. Zo vermindert de druk op de gezondheidszorg. En kunnen de coronamaatregelen korter duren. Echter .. het virus mee- en overdagen kan natuurlijk nog steeds, ook na inenting!!!

Wat echter de kennelijk ‘ongrijpbare factor’ hierbij blijft, is het menselijk gedrag ten aanzien van het overheidsappél op : gezond verstand, respect, verantwoordelijkheidsgevoel en rekening houden met anderen. Wat wordt gecommuniceerd via de gebruikelijke nieuwsmedia en TV toespraken.

En wat is dan dat nieuwe “normaal”?

1. Mobiel telefoonverkeer tijdens het autorijden (en fietsen) is al jaren verboden. Maar er moeten nu zelfs slimme diagonale camera’s aan te pas komen om automobilisten te kunnen beboeten en daarmee te attenderen op hun gevaarlijke gedrag. Om daarmee het aantal verkeersslachtoffers te verlagen. Wat ook dit jaar helaas toch weer hoger lag (mede vanwege lachgas gebruik?)

2. Er is een nationaal vuurwerkverbod afgekondigd, maar desondanks konden vele tienduizenden landgenoten het toch niet na laten en werd er dus volop geknald en geschoten. Het aantal ernstige slachtoffers was gelukkig wel sterk gereduceerd en degene die ondanks het verbod met de gevolgen van hun “privé keuze” toch de zorg kwamen belasten, werden gelukkig toch nog geholpen.

3. Dringend kabinetsadvies mede vanwege code oranje en de besmettelijkere variant van het corona- virus: laat niet persé noodzakelijke reizen achterwege en ga niet op vakantie. Dus : filevorming en vertraging bij de uit- en intocht in Nederland en Schiphol en natuurlijk niemand (uitzonderingen daar gelaten) die na terugkeer (zonder enkelband) de tien dagen quarantaine in acht gaat nemen.

4. In coronatijden is de kerk niet anders dan een Evenementenhal of het Theater. Maar de kerken zitten vol. Als je een theater dicht kan gooien, kun je dat met de kerk ook doen. Statistisch gezien komen nieuwe besmettingshaarden hier qua locatie(s) sterk mee overeen. Gaat godsdienstvrijheid dan voor op de volksgezondheid?

5. Ruim 70 illegale feestvierders tijdens nieuwjaarsnacht in bunker te Arnhem, ontsnapt aan zekere koolmonoxide dood door aggregaat in niet geventileerde ruimte, dankzij toevallige politie inval.

6. Start 2021 : ruim 1500 demonstranten bij ‘vrouwen voor vrijheid’ te Haarlem aanwezig, zonder mondkapje en ondanks de grote witte stippen op 1 ½ meter, op kleine afstand van elkaar. Want het recht van vrije meningsuiting en demonstratie gaat voor op de volksgezondheid?

Los van die kennelijk veel te ver doorgeslagen “maak ik zelf wel uit mentaliteit”, “moet kunnen” en “het recht van de sterkste” en de mede daardoor veel te beperkte hoeveelheid handhavers, is dat toch echt niet meer normaal!

Als dit zo door gaat, zijn we er zeker in 2021 ook nog lang niet vanaf !

Volg mede daarom de WS Covid-19 proof inrichten en lesgeven op basis van het eerste Nederlandse al per mei 2020 vastgestelde KVBE brancheprotocol voor BHV- en EHBO Instructeurs, zodat je na 19 januari (als het geen eind januari wordt zoals in Duitsland) weer gelijk veilig en verantwoord aan de slag kunt.