Drugsresten in Rioolwater getest

Deze maand zijn de resultaten van een Europees onderzoek naar drugsresten in het rioolwater naar buiten gebracht. Amsterdam scoorde in Europa het hoogst op MDMA. Er zijn totaal 56 steden onderzocht in 19 Europese landen. Deze analyse kan een beter beeld geven van welke type drugs ergens gebruikt worden.

Deze maand zijn de resultaten van een Europees onderzoek naar drugsresten in het rioolwater naar buiten gebracht. Amsterdam scoorde in Europa het hoogst op MDMA.

Er zijn 56 steden onderzocht in 19 Europese landen. In Nederland zijn gegevens bekend gemaakt van Amsterdam, Eindhoven en Utrecht.

Hieronder een tabel met de drugswaardes die gevonden zijn. De waardes zijn gemeten in aantal mg / per 1000 mensen per dag.

MDMA

Coke

Speed

Methamfetamine

Amsterdam

230,3

734

123,3

14

Eindhoven

59,8

427,8

271,7

Te weinig

Utrecht

165,1

288,7

74,9

Te weinig

Amsterdam

Amsterdam scoorde in Europa het hoogst op MDMA. Cocaïne is ook veel aangetroffen maar wordt in andere steden meer gevonden.
Opvallend is dat er in Amsterdam ook methamfetamine is gevonden. Dit wordt met name in de Amsterdamse gayscene gebruikt.

Eindhoven

In Eindhoven is veel speed gevonden in het rioolwater. Dat geldt ook voor MDMA en cocaïne. In de omgeving van Eindhoven worden MDMA en amfetamine ook veel geproduceerd wat kan duiden op de hoge drugsconcentraties in die regio.

Utrecht

In Utrecht zijn procentueel gezien de minste drugs gevonden van de onderzochte steden in Nederland.

Wat zeggen deze cijfers?

Deze analyse kan een beter beeld geven van welke drugs ergens gebruikt worden. Nadeel is echter wel dat er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen drugsresten in het riool ten gevolgen van gebruik of productie. Want het is natuurlijk niet bekend hoe die drugs in het rioolwater zijn beland. Criminele producenten dumpen namelijk met enige regelmaat hun ‘chemisch afval’ in de natuur. Drugsdumpingen komen zo natuurlijk ook in het rioolwater terecht maar zeggen dan uiteraard helemaal niets over het gebruik in die regio

Meer informatie?

Rapport van het EMCDDA. Hier kun je de data per stad en land in Europa bekijken.(Engelstalig)

Rioolwateranalyses drugs in 56 Europese steden: wat zeggen de cijfers? (NL : Trimbos-instituut)