Catastrofale bloeding bij ijshockey wedstrijd

Helaas worden we dit weekend opgeschrikt door een noodlottig en triest sportongeval met dodelijke afloop.

Lees hier het artikel: Ice hockey player Adam Johnson dies in freak accident after neck slashed by skate in Sheffield | UK News | Sky News

De slechts 29-jarige Amerikaan en professionele ijshockey speler Adam Johnson werd j.l. zaterdagavond; ondanks de beschermende kleding; tijdens deze ijshockey wedstrijd in de 35ste speelminuut met een vlijmscherpe schaats zodanig in zijn nek geraakt dat dit een catastrofale slagaderlijke bloeding tot gevolg had. Hij werd ter plekke geholpen en de spelers vormden een ring om de ernstig gewonde sporter, terwijl de arena met ruim 8000 toeschouwers om ernstige medische redenen direct werd ontruimd. Onmiddellijk transport naar het ziekenhuis mocht echter helaas niet meer baten.

Zoals jullie allen weten betreft de verzorging van de catastrofale bloeding de directe plaatsing van een tourniquet (in dit geval niet mogelijk) of na directe druk, het opstoppen van de wond en de plaatsing van een traumazwachtel. Vanzelfsprekend komt deze materie nog veel uitgebreider ter sprake bij onze specifiekere EHBSO-cursussen, want bij alle vormen van het schaatsen (ijshockey, lange baan, in-line, kunstrijden ..etc.) liggen dit soort incidenten op de loer. Logisch vanwege de noodzakelijkheid van vlijmscherpe ijzers en de bijkomende hoge snelheid.

Wees voorbereid door dit materiaal bij je te hebben en daarnaast zo mogelijk bij de AED in de behuizing op locatie toe te voegen.
  • ± 1 minuut