Ajax erkent aansprakelijkheid voor situatie Nouri en biedt excuses aan

Ajax erkent dat Abdelhak Nouri vorig jaar geen adequate medische hulp heeft gekregen toen hij werd getroffen door hartfalen tijdens de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. De club geeft toe aansprakelijk te zijn en biedt excuses aan richting de familie. Dat zei directeur Edwin van der Sar vandaag op een speciaal belegde persconferentie.

Nouri zakte in juli vorig jaar door hartfalen tijdens een trainingskamp van Ajax in Oostenrijk in elkaar tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. De talentvolle middenvelder liep blijvende hersenschade op en zal volgens zijn artsen nooit meer normaal kunnen functioneren.

Behandeling

,,Wij nemen de volle verantwoordelijkheid", zei een zichtbaar geëmotioneerde Van der Sar in de perszaal van de Arena, op basis van nieuw onderzoek. ,,Lange tijd hebben we gedacht dat we Nouri een goede behandeling hadden gegeven, maar nu daar door toonaangevende cardiologen anders tegenaan wordt gekeken, moeten we onze mening herzien. Op deze plaats wil ik de familie Nouri onze verontschuldigingen aanbieden voor het feit dat wij zo laat ons standpunt hebben gewijzigd."

Conclusie

Ajax kwam aanvankelijk tot de conclusie dat dat de behandeling op het veld adequaat was en dat op grond van die conclusie geen reden is om aansprakelijkheid. Na door de advocaten van Nouri aangedragen informatie, begon de club daaraan te twijfelen.

,,En wij wilden uiteraard 100% zeker weten dat ons standpunt juist was. Er rezen dus vragen over de informatie die ten grondslag lag aan de eerdere medische adviezen en het op basis daarvan ingenomen standpunt. Dit moest nader onderzocht worden. In het belang van Abdelhak en zijn familie. En van de overige spelers, medewerkers en supporters van Ajax."

De ingeschakelde cardiologen kwamen tot de conclusie dat er op het veld in het Oostenrijkse Zillertal wel degelijk fouten zijn gemaakt. ,,Zij vonden het niet aannemelijk dat na het ineenzakken van Abdelhak daadwerkelijk nog enige tijd sprake was van een effectieve bloedcirculatie. Als de defibrillator wel was ingezet was dit gebleken en had men toen al met de reanimatie kunnen beginnen. Als dat gedaan was, was Abdelhak er mogelijk beter uitgekomen. Dat laatste is geen zekerheid, maar het is wel mogelijk."

Bron: AD.NL

Zorg dat je als hulpverlener bent voorbereid

Deze slepende en trieste zaak rondom profvoetballer Abdelhak Nouri kan nu dan eindelijk financieel worden ‘opgelost’. Voor de Eerste hulpverlener, toeschouwer, trainer-coach of bestuurslid moet dit een goede les zijn. Hoe later je start met de reanimatie en de AED, des te langer wordt de effectieve bloedsomloop belemmerd en des te groter is de gevolgschade. Met alle nadelige fysiologische gevolgen van dien voor de betrokkene.

Bij twijfel: 1-1-2 bellen en zorg dat je gelijk de AED aansluit en kan starten met de reanimatie.

Wees voorbereid

Zorg ervoor dat er een AED apparaat (koop, huur of lease constructie) aanwezig is op je locatie.En..… ook niet onbelangrijk : volg een cursus dan ben je voorbereid.

Cursus BLS en AED Overige cursussen

  • ± 2 minuten
  • AED