Zomer EHBO deel 5: Het belang van de Zonnebril

Wees gewapend tegen de schadelijke invloeden van de zon en UV, draag een zonnebril (en zonnebrand)!

Onze fraaie zomer van 2018 loopt helaas ten einde. Daarbij eindigen ook onze Zomer EHBO blogs voor dit jaar. Maar niet voordat we nog 1 belangrijk aspect "in het zonnetje zetten" of eigenlijk; ze er juist tegen te beschermen: je ogen.

Vanzelfsprekend zijn je ogen belangrijk en onvervangbaar, en dus is een goede bescherming daarvan tijdens het dagelijkse leven, sportbeoefening & recreatie uitermate gewenst. Bescherm je dus tegen die schadelijke UV-stralen. Draag een zonnebril! Niet alleen nu in de nadagen van de zomer, ook alle andere dagen van het jaar wanneer de zonkracht hoog is.

Zonkracht

Het Oogfonds waarschuwt dat we in zonnige periodes een zonnebril moeten dragen, hoe kort je ook naar buiten gaat. Zonder de juiste zonnebril kan de ultraviolette straling (uv) het hoornvlies van je oog en de ooglens namelijk beschadigen. Hierdoor kan je tijdelijk last krijgen van rode ogen en sneeuwblindheid. Uit cijfers van Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt bovendien dat de meest voorkomende oogziektes in 20 procent van gevallen worden veroorzaakt door UV-straling. Toch lijken we de oogschade die de zon veroorzaakt te onderschatten. Check daarom voordat je de deur uitgaat, altijd bijvoorbeeld via Weeronline de zonkracht, en doe standaard een zonnebril in je tas en auto.

Een goede zonnebril

Jij als MFA Europe cursist of instructeur wil je natuurlijk beschermen tegen deze schadelijke invloeden, dus draag je een zonnebril. Maar hoe weet je nou wat nou wat een goede zonnebril is? En is een dure zonnebril beter dan een goedkope? Nee, zeker niet. Check bij aankoop goed de keurmerken, vrijwel alle zonnebrillen in Nederland zijn namelijk voorzien van een UV-filter. Het Oogfonds raadt daarnaast ook aan om goed op het donkerte van de glazen te letten. Dit wordt aangegeven door een CE-stickertje op de bril.

Het is aan te raden om een bril met CE-nummer 3 te nemen. "Die glazen zijn voor 75 procent donker, en dat is goed voor de Nederlandse zon."

Zorg daarnaast dat je niet een hip en klein zonnebrilletje opzet, en verwacht dat je ogen beschermd blijven tegen de zon. Een degelijke zonnebril bedekt daadwerkelijk je hele ogen.

Zonnebrillen genormaliseerd

Wil je nou helemaal zeker weten dat je zonnebril zijn werk goed zal doen, dan is het goed te weten dat deze onder de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen vallen. Deze richtlijn geeft echter alleen een paar algemene criteria. Een nadere invulling van de algemene technische eisen is vastgelegd in de norm NEN-EN-ISO 12312-1 ‘Oog- en gezichtsbescherming – Zonnebrillen en daarmee samenhangende producten – Zonnebrillen voor algemeen gebruik’. Als een zonnebril voldoet aan NEN-EN-ISO 12312-1, biedt deze goede bescherming tegen de ultraviolette kracht van de zon. De norm beschrijft onder andere eisen en aanwijzingen voor de tint en de UV-absorptie van de glazen. Voor kinderen moeten de glazen wel van onbreekbaar polycarbonaat zijn.

NEN-EN-ISO 12311:2013 ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen - Beproevingsmethoden voor zonnebrillen en aanverwante benodigdheden’ beschrijft testmethoden voor het vaststellen van de eigenschappen van zonnebrillen. De norm is toepasbaar op alle zonnebrillen en gerelateerde brillen. Andere testmethoden dan beschreven in de norm kunnen gebruikt worden als is aangetoond dat ze gelijkwaardig zijn.

Evenementen

Wanneer je in de beroepspraktijk bij UV-C lampen tegenkomt, zorg dan ook dat je de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Ook personen die vanwege hun talent (zang, dans, toneel, muziek) bij evenementen of in hun reguliere werk dagelijks letterlijk en figuurlijk in de spotlights staan, krijgen ook hier te maken met de schadelijke invloeden van UV-straling.

EHBO , UV en sport

Naast de risico’s (huidkanker) van UV-straling voor je huid zijn je ogen dus ook zeker de moeite waard om goed te beschermen. Met een goede kwaliteit zonnebril kun je ook goed diepte en reliëf zien wat bij sporten als skiën en fietsen (MTB, Downhill) enorm belangrijk is en al helemaal als de snelheid en moeilijkheidsgraad toenemen.

Ook dit onderwerp komt ter sprake bij het onderdeel preventie in ons nieuwe Sport-Medic en Event-Medic cursusaanbod.

Schrijf je nu in Meer nieuws