PSV-captain Marco van Ginkel neemt AED in gebruik.

In zijn woonplaats Wageningen heeft de veelvuldig scorende spits en aanvoerder van PSV, Marco van Ginkel samen met Wim Rip, video-analist bij PSV, een AED in gebruik genomen en geplaatst.

Wim Rip heeft vorig jaar december tijdens de wedstrijd PSV-Groningen problemen ondervonden met zijn hartspiercontracties (dus kamerfibrilleren en geen hartstilstand). Waarbij de in het stadion aanwezige en snel aangesloten AED het mogelijk maakte dit gekke ritme te stoppen (het hart te Défibrilleren) waardoor Dhr. Wim Rip dus speciaal dankzij die snel gestarte reanimatie en AED inzet, succesvol teruggehaald kon worden. En zoals je ziet op bijgaande filmpje al goed aan het revalideren is en het dus zelfs ook nog na kan vertellen.

De PSV selectie heeft recentelijk zelf ook een reanimatiecursus gevolgd en weet dus voortaan hoe deze signalen te herkennen zijn, hoe te alarmeren en reanimeren en hoe een AED moet worden aangesloten. Een mooi voorbeeld van sportieve professionaliteit en maatschappelijke betrokkenheid.

De AED is bevestigd in een wandkast aan de buitenmuur van Dierenkliniek Kortenoord in de Rietveldlaan te Wageningen. Zoals je kunt zien betreft het een Philips AED versie in een felrode behuizing (wandkast) van ROTAID waardoor de AED goed opvalt en ten aller tijden beschikbaar en bruikbaar is; dus ook bij barre weersomstandigheden.

Daar deze apparatuur en toebehoren sinds kort voortaan ook via lease en/of huurconstructies (omgerekend ca. 1 euro/dag) beschikbaar zijn, staat eigenlijk niets de serieuze en maatschappelijk betrokken sportverenigingen/-bestuurders meer in de weg om dit apparaat beschikbaar te stellen op het eigen sportcomplex. Naar oud Nederlands gezegde is hier letterlijk ‘de eerste klap een daalder waard’. Mede daardoor is een landelijke dekking en korte reactietijd noodzakelijk. Maak zelf het verschil. Plaats een AED. Volg een cursus.