Mijn account

Veldnorm Evenementenzorg

Als Eerste Hulpverlener actief inzetbaar willen zijn bij een Evenement in relatie tot de hiervoor vereiste bekwaamheidscriteria uit de Veldnorm Evenementenzorg, kan dat nog wel en wat komt daar dan nog bij kijken?

Als we de uitlatingen via de sociale media, hedendaagse podcasts, webinars en de nieuwsbrieven van traditionele en bekende(re) opleidingsorganisaties mogen geloven is iedereen met hun EHBO diploma of Certificaat gewoon inzetbaar en is er geen reden tot zorg en ongeveer niets verandert.

Die mening staat in schril contrast met de openbaar toegankelijke Veldnorm Evenementenzorg criteria ten aanzien van de competentie eisen aan de Eerste Hulpverlener op het Zorgniveau van Basis Eerste Hulp. Zie daarvoor het schema op pagina 17 en bijlage 8.1 pagina 52 tot en met 54.

Mocht dit niet helemaal duidelijk zijn omdat het een vrij uitgebreide opsomming betreft, dan is het zeker waardevol en nuttig om eens te lezen wat er expliciet vermeld staat bij 4.1.1. en 4.1.2. over dat Zorgniveau Basis Eerste Hulp en Evenementen Eerste Hulp op pagina 19-20 van diezelfde Veldnorm. Daar staat dat dan ook expliciet uitgewerkt onder competenties en voorwaarden!

Wij vinden de gekozen terminologie helaas wat ongelukkig omdat beide levels ons inziens gaan over de Eerste Hulpverlening bij een Evenement en de huidige woordkeuze daardoor wellicht verwarring kan wekken. Desondanks is het klip en klaar wat de aanvullende eisen aan Eerste Hulpverleners bij Evenementen zijn, waarmee duidelijk is dat het gangbare EHBO diploma of Certificaat NIET volstaat.

Wat je in die opsomming van bijlage 8.1 tegenkomt, behoort bovendien zeker niet tot de standaard lesstof van de meeste opleidingsorganisaties en heeft dan ook tot op heden beslist (nog) niet tot een concreet waarneembare uitbreiding van hun cursus- of opleidingsduur geleid. Wat je wel ziet is dat hier en daar een cursusboek met wat tekstblokjes is uitgebreid zodat het in ieder geval wel vindbaar is. Met hoeveel cursusuren de gangbare opleidingen uitgebreid gaan worden om aan die aanvullende eisen van die Veldnorm kwaliteitscriteria op dit terrein te kunnen voldoen is daar helaas onvindbaar.

Middels ons cursusboek Eerste Hulpverlener Allround/Evenementenhulpverlener Categorie 1 kan iedere cursist in overleg met de opleider besluiten welke cursusmodules er gevolgd moeten gaan worden om aan de specifiek branche eisen te kunnen voldoen. Eerste Hulpverlener Allround (EHV-A) is voorvereiste voor doorstroming en beroepsmatig functioneren binnen de zwembadbranche en o.a. door de NRZ gepubliceerd op haar website bij aldaar vereiste en erkende EHBO certificaten.

Dat level EHV-A is natuurlijk niet gelijkwaardig aan dat van Evenementenhulpverlener Categorie 1. Dus bij ons is de lesstof concreet uitgebreid met alle extra onderwerpen die vermeld staan in bijlage 8.1. van de Veldnorm. Daarmee is ons cursusboek en die uitgebreidere cursusduur een uitstekende voorbereiding voor succesvolle deelname aan de vereiste externe onafhankelijke examinering en certificatie die bij goed gevolg resulteert in dat Certificaat Evenementenhulpverlening Categorie 1.

Een vereiste bij een certificatie overeenkomst is onder andere dat de eigenaar van dat certificaat jaarlijks middels een nieuw en onafhankelijk theorie- en praktijk examen, moet aantonen nog steeds competent te zijn op het terrein van die specifieke beroepscompetenties. Wat vanzelfsprekend heel wat anders is en moet zijn dan helemaal geen examen doen of tussentijds zonder specifieke toetsing al als competent worden afgevinkt door je eigen opleider.

Wij hebben er; gezien de Veldnorm criteria over het tweede niveau van Evenementenhulpverlener, op inhoudelijke en praktische gronden; voor gekozen om kandidaten die hiervoor opgeleid willen worden te voorzien van uitgebreidere specialistische cursusboeken en cursusaanbod.

Enerzijds het boek Sport-Medic waarin alles aangaande sportblessures middels EHBSO, EHBWSO en EHBBSO en de Zuurstofkoffer de revue passeert en anderzijds het boek Event-Medic waarin het genotsmiddelen gebruik crowd-management, communicatie en de festival EHBO aan bod komt.

De kandidaat die deze cursusinhoud doorloopt heeft daarmee de ideale voorbereiding op de ook hiervoor noodzakelijke onafhankelijke externe examinering ten behoeve van het vereiste certificaat
Evenementenhulpverlener Categorie 2.

Ten slotte is het ook nog mogelijk om als Eerste Hulpverlener te worden opgeleid voor het examen tot Evenementen Hulpverlener Categorie 3/Assistentie Spoedzorg. Wat bij ons verloopt via de cursus Trauma-Medic met het gelijknamige boek als cursusvereiste. Daarbij wordt je zeker niet opgeleid tot beroepszorgverlener of behandelaar want dat is natuurlijk voorbehouden aan de professionals. Zoals het woord al vermeld vorm je hiermee de ‘extra handjes aan het bed’ als getrainde assistent onder leiding van de bevoegde en daartoe B.I.G. geregistreerde beroepsprofessionals.

Het waarom en de noodzaak van deze Veldnorm is mede gebaseerd op de historie van ongewenste cowboy toestanden en flinke ongevallen tijdens Evenementen in het verleden. Waardoor de grotere noodzaak is ontstaan om bij Evenementen in de ruimste zin van het woord goed voorbereid en dus ook geschoold te zijn op basis van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) van (Sport) Evenementen met aantoonbare risico’s op laag, midden of hoog energetisch letsel en/of de nadelige gevolgen van mogelijk overmatig genotsmiddelen gebruik.

Conclusie:
De uitbreiding van bekwaamheden op dit terrein vereist dus aanvullende theorie- en praktijktraining. Indien je aan deze Veldnorm criteria wilt voldoen om daadwerkelijk ingezet te kunnen worden op basis van aantoonbare kwalificaties en certificatie, resteert simpelweg het volgen van dit soort aanvullende opleidingen en het behalen van de onafhankelijke examens & bijbehorende certificaten.