Mijn account

Ski-seizoen ongevallen, wees voorbereid!

Nut en noodzaak van een goede fysieke voorbereiding ter voorkoming van zware ongevallen tijdens het skiseizoen. Bij het skiseizoen 2023/2024 is gespecialiseerde training enerzijds essentieel voor reddingswerkers die in de skigebieden in de Alpen werken en anderzijds voor de ruim 950.000 wintersport recreanten die hier jaarlijks verschijnen.

Kritieke vaardigheden en technieken voor Reddingsdiensten

Tijdens dit soort cursussen worden professionele reddingsteam deelnemers in hun vaardigheden aangescherpt in het gebruik van speciale voertuigen zoals rupsquads en sneeuwscooters, en in het vervoeren van patiënten met de akja, zowel buiten de piste als op de hellingen. Bovendien worden cruciale medische technieken voor het omgaan met veelvoorkomende ongelukken in de bergen aangeleerd. Deze trainingen bevestigen de uitzonderlijke professionaliteit van deze reddingsteams, die gedurende het skiseizoen op tal van locaties aanwezig zullen zijn.


Risico's die verder gaan dan lawines

Naast het risico op lawines blijven ongelukken die verband houden met onderkoeling, vallen op ijswatervallen en uitglijden op ijzige paden en hellingen een constante bedreiging. De variabiliteit van de winterse weersomstandigheden maakt preventie tot een cruciaal aspect. Daarom promoot men uiteraard bewustmakings- en trainingsprogramma's om het risicobewustzijn en de paraatheid van skiërs te vergroten.


Veiligheid en verantwoordelijkheid

Zich veilig (conform het pistereglement) en verantwoord (op basis van kennis en opvoeding) gedragen tijdens de wintersport is helaas niet iedereen gegeven. Hierbij een kleine opsomming van de slechte voorbeelden.

1. Het schromelijk overschatten van de eigen ski vaardigheid (ruim 90% van de mannelijke wintersporttoeristen en 64% bij de vrouwen denken het al goed te beheersen).
2. Het overmatig nuttigen van genotsmiddelen vlak voor of tijdens het skiën.
3. Je skibindingen strakker zetten omdat je denkt dat dit helpt als er zachte sneeuw ligt.
4. Het niet dragen van een helm omdat je haar dan in de war komt of dit niet cool is.
5. Ongecontroleerd en te hard naar beneden skiën waardoor je nooit tijdig kunt ontwijken of stoppen.
6. Onvoldoende basisconditie hebben en na een vermoeiende reis gelijk willen gaan skiën.
7. Vooraf thuis geen oefenlessen op de borstelbaan of ter plaatse in het skigebeid nemen omdat dit te duur is.
8. Bij slechte sneeuwcondities of slecht weer en locale waarschuwingen, toch gaan skiën omdat het anders zonde van je geld is.
9. Een pistekleur keizen waar je nog absoluut niet moet komen omdat dit boven je niveau is.
10. Buiten de gemarkeerde routes afdalen, omdat daar verse sneeuw ligt.


Conclusie

Het is essentieel om te onthouden dat veiligheid altijd voorop staat. Reddingsdiensten staan altijd klaar om op elke noodsituatie te reageren, maar preventie en een goede fysieke voorbereiding blijven de beste manier om in de winter optimaal van de bergen te kunnen genieten. Voorzichtigheid, verantwoordelijkheid en het respecteren van de natuur, de pisteregels en je eigen grenzen kennen, zijn de sleutels tot een veilig en sportief skiseizoen.

Gaat er desondanks dan toch wat mis, dan is het praktisch als je begeleidende ski-specialist de aanvullende EHBBSO cursus heeft gevolgd en alle noodzakelijke materialen in de rugzak bij zich heeft, om daarmee snel en adequaat hulp te kunnen verlenen in afwachting van de gealarmeerde piste reddingsdienst.