S.A.R. Helikopter + Laser technologie

Als je als leek of professional via TV naar een bosbrandbestrijding of een uitgebreide speuractie naar verongelukte of vermiste personen in moeilijk doordringbaar gebied kijkt, ontstaat vaak een ietwat machteloos gevoel dat je daar als mensjes maar weinig in te brengen hebt met je beperkte middelen. Bosbranden, overstromingen, vliegtuigongevallen, explosies. Hoe het ook zij, van het grootste belang voor een efficiënte reactie en inzet is altijd gedetailleerde informatie en een goed overzicht van het rampgebied. Maar als je daar niet kunt komen door die rampspoed, wordt dat een gebed zonder einde met vaak nodeloos langer lijden van de getroffenen.

Lasertechnologie van Lidar voor Search-and-Rescue

Hedendaagse Search-and-Rescue is derhalve zeer gebaat bij technologische support. De Lasertechnologie van Lidar is daarbij ‘top off the art’ en momenteel het meest geavanceerde detectie materiaal dat voor deze doeleinden beschikbaar is. Dit kan worden ingezet door bevestiging onder aan een SAR helikopter of SAR drone. En de resultaten zijn verbluffend.

Eerste hulpverleningsteams snelheid en efficiëntie kunnen het verschil betekenen tussen leven en dood, voor iemand die vermist of opgesloten zit, door bijvoorbeeld een ski-ongeluk. Uitstekend getrainde eerstehulpverleners en vrijwilligers coördineren hun inzet en plannen dan de beste methode om mensen te bevrijden. Echter, slecht weer en gevaarlijk terrein kunnen roet in het eten gooien, en bevrijdingsopties ernstig beperken, en ook ondersteuning als camera's en hulpverleningshonden lopen dan tegen beperkingen op. Hiervoor kan deze LIDAR-technologie een uitstekende toevoeging zijn.

Een van de meest gebruikte toepassingen van LIDAR is "mapping". Een LIDAR-unit werkt door lasers "af te vuren" en daarna te registreren hoe lang het duurt totdat deze een object raken. De meeste Lidar-units zijn uitgerust met meer dan 1 laser, soms wel 16. Hoe meer lasers een LIDAR-unit heeft, hoe meer data het kan verwerken tijdens een scan. De lasers kunnen zelfs de kleinste gaten tussen objecten registeren, waarmee een Lidar-unit zelfs door de bomen en bladeren van een bos heen zaken in kaart kan brengen. Deze scans kunnen tevens de hoogte van de bomen, de boomdichtheid en zelfsoneven grondterrein registreren tussen de bomen en struiken. In de meeste gevallen is een LIDAR unit aangebracht op een drone of een klein vliegtuigje en vliegt deze over het gebied dat overheden voor hun professionele rescue teams in kaart gebracht willen hebben.

Persoon identificeren

De meest geavanceerde mogelijkheden van de LIDAR-unit heeft zeer veel potentieel om search and rescue teams te voorzien van hightech hulp. Een LIDAR-sensor kan niet alleen een persoon identificeren op elk type terrein, het kan daarnaast ook meteen de meest efficiënte route uitstippelen naar die persoon. De kennis die de LIDAR in kaart kan brengen, zoals de gevaarlijke plekken in het omliggende terrein, specifieke brandhaarden of zelfs grote roofdieren, kan de efficiëntie en veiligheid van het team vergroten, en daarmee de kans op ongelukken voor het team verkleinen. Daar er inmiddels hard wordt gewerkt aan de bouw van een financieel aantrekkelijke drone versie die met name ook voor Europese luchtruim wetgeving/toepassing toelaatbaar is, is ook deze technologie en transportversie binnen Europa beschikbaar en inzetbaar.

Meer informatie?

Neem contact met ons op!